TRESAARIG TRISTESSE

Q&A MED TINA THEILGAARD

Hvis ham på 30 er ’seniorkonsulent’, hvad er jeg så, når jeg fylder 60 – ’Oldekolle-konsulent’?

Hvorfor har du skrevet Tresårig tristesse?

En dag var jeg i en stor dansk virksomhed for at undervise kommunikationsafdelingen. I hjørnet af storrumskontoret sad en ældre kvinde ved et skrivebord og arbejdede. En kollega sagde:
”Der sidder Kirsten. Der har hun siddet i en krig af år!” Alle grinede. På nær Kirsten. Jeg var paf og tænkte: Det er jo aldersdiskrimination! Hvorfor siger kollegaen ikke: ”Der sidder Kirsten. Hun er vores mest erfarne medarbejder”? Hele den jargon og indstilling, hvor vi ikke tager de ældre alvorligt, men for givet, vil jeg gerne sætte til debat.

Hvem skal læse din bog?

Hvis du er i 60’erne, lykkeligt gift, har penge på pensionskontoen og sunde børn og børnebørn, der smiler (ægte) til dig fra fotorammerne, er du heldig. Så er bogen ikke skrevet til dig. Den er til gengæld til dig, der måske er gået hen og blevet lidt trist. For ikke alle surfer lykkeligt derudad på positive seniorbølger. Måske virker Mataspigernes cremer og urtetabletter ikke. Og måske føles tilværelsen lidt mere som undergang end overgang. 60’erne er ikke de nye 40’ere. Bekymringsgenet kan være vokset med alderen, og grundvandet står måske højt i øjnene. Meget få vil ansætte en over 50. Og hvis ham på 30 er ’seniorkonsulent’, hvad er jeg så, når jeg fylder 60 – ’Oldekollekonsulent’?

Min bog er til alle, der kan genkende sig selv i det. Men den er i høj grad også til alle beslutningstagere, der beskæftiger sig med mennesker i 60’erne, ledere, lokalpolitikere, ældreordførere, banker og arkitekter, der har brug for indblik i, hvilke behov og ressourcer man har, når man er i 60’erne.

Du har skrevet en debatbog. Hvad vil du gerne debattere?

Jeg vil gerne give unge og midaldrende et wakeupcall og vise, hvad der venter dem, når de bliver ældre. Og så vil jeg især gerne debattere:
1. 60-årige kvinders arbejdsforhold og ringe mulighed for at skifte job, efter at man er fyldt 50.
2. Værdighed og pleje: Hvordan kan vi forbedre niveauet for ældrepleje og ældres boligforhold?

Tina Theilgaard
underviser, forfatter og foredragsholder,
er 64 år (født 1956).

Mor til tre, mormor til tre og bonusmor til en del. Tina er selvstændig konsulent, uddannet ED i spansk, har en master i NLP og er ud over mange coachinguddannelser uddannet stemmeterapeut. Hun brænder for undervisning og udvikling og var i 2008 med til at stifte kontorfællesskabet La Oficina.

Tina Theilgaard 64 år (født 1956)

Mor til tre, mormor til tre og bonusmor til en del. Tina er selvstændig konsulent og har været det næsten hele livet på nær tre år, hvor hun var ansat som training advisor i et stort revisions- og konsulenthus. Tina er uddannet ED i spansk, har en master i NLP og er ud over mange coachinguddannelser uddannet stemmeterapeut. Hun brænder for undervisning og udvikling. Var i 2008 med til at stifte La Oficina, et innovativt kontorfællesskab og konferencecenter i Klasselotteriets gamle trækningssal på Frederiksberg. Med Tresårig Tristesse er Tina gået ind i debatten om ældre menneskers liv for at nuancere billedet af seniorlivet. Hun holder foredrag om emnet og stiller skarpt på det, ingen taler om. At mange seniorer er triste, og at vi er nødt til at nytænke ældres liv, arbejdsforhold, bolig, velvære og virkelyst.