TRESÅRIG TRISTESSE
ANMELDELSER
Hvordan er det at være i 60’erne? En periode af livet, hvor man fortsat arbejder, men også passer børnebørn og gamle forældre? Læs med, uanset om du allerede er der, har været der eller vil finde ud af, hvad der er i vente. Og det er ikke kun skidt trods titlen!
Magasinet Liv mener: Mærk irritationen over, at det kun går én vej, men også humoren og i høj grad glæden ved gode venner. Theilgaard blander sine egne overvejelser om livet i 60’erne med ærlige og kærlige samtaler og sms’er med veninden Elisabeth.
En dejlig bog med masser af både glade og triste tanker om at have “mere i bakspejlet end i forruden”.
Til dig, der … vil bekræftes eller være på forkant.
Magasinet LIV september 2021
Fire af 6 stjerner
Bogdebut om at være kvinde i tresserne
64’årige Tina Theilgaard, der har sommerhus i Kulhuse, har skrevet en bog om at være kvinde i 60’erne. Det er min første bog, og størstedelen er skrevet her i dejlige Hornsherred, hvor jeg også er formand for Hornsved Grundejerforening og er kommet igennem mere end 20 år, fortæller Tina Theilgaard. Det er en debatbog, der især henvender sig til kvinder i “den ældre kategori”, og dem er der mange af i vores område her.
Livet i 60’erne
Det grå guld skal arbejde, til de fylder 70, men sorteres fra arbejdsmarkedet, efter at de er fyldt 50. Ingen taler om hvor træt man kan blive af at pendle mellem børnebørn og plejekrævende forældre. Eller hvor ensom man kan føle sig i parcelhusets veltrimmede have med skabet fuldt af rynkereducerende og søvnforbedrende produkter. Mange seniorer er triste, og at vi er nødt til at nytænke ældres liv, arbejdsforhold, bolig, velvære og virkelyst, mener Tina Theilgaard.
Lad os tale om det. I Østen er ældre mennesker vise, men i Danmark ser vi de ældre som nogle, der skal have skiftet ble og gjort lejligheden rent på 12,5 minutter. I dag er mere end 1,1 million danskere 65 år eller ældre. Men ikke aller er lykkeligt gift, eller har penge på pensionskontoen og gode relationer til børn og børnebørn. Vi taler bare ikke om det, fortsætter den nybagte forfatter.
Der er kommet en ungdomsforherligelse. Men vi lyver for os selv, når vi siger, at 60’erne er de nye 40’ere. Det er ikke alle, der synes, det er herligt at være 60. Når vi er i 60’erne har kroppen fået skavanker, jobmulighederne er svundet ind, og det føles som om der er mere undergang end overgang i tilværelsen. Vi kan ikke gå i banken og låne én million kroner til en god iværksætteridé. Vi kan heller ikke få et nyt job, for jobmarkedet er aldersracistisk. I dag er gennemsnitsalderen i folketinget 46. Så hvem er det egentlig, der taler vores sag?
Bogen er både underholdende og eftertænksom læsning. Den giver stemme til de lidt – eller meget – triste 60’ere i dagens Danmark.
Samtidig er den et opråb til at sætte gang i debatten om ældre menneskers liv – især dem i 60’erne, der på én gang er næsten pensionerede og mindre attraktive og skal kunne performe på arbejdsmarkedet og i privatlivet, som om de var 40.
Onlinemagasinet Midt i – juli – aug. – sept. 2021
Glem alt om damebladenes fremstilling af den velafbalancerede, livskloge, 60-årige kvinde. I Tresårig tristesse får du med bid og humor serveret en sandfærdig version af livet for en kvinde i 60’erne. At runde de 60 handler nemlig også om at blive sprunget over i køen, ikke bare i supermarkedet, men også på arbejdsmarkedet. Og om at modne danske kvinder rent faktisk udsættes for alderisme. Om at man oplever at være usynlig på gaden, men også om at stå i en identitetskrise, når egne forældre går bort og børnene heller ikke har brug for dig længere.
Tak til Tina Theilgaard for med humor at tage hul på en nødvendig samtale om modne kvinders position i samfundet. Der er stof til et væld af gode debatter, aktivisme og eftertanker. Tina Theilgaard har lagt ud – jeg glæder mig.
Birgitte Vind, 55 år
MF, ældreordfører i Socialdemokratiet, næstformand for Ligestillingsudvalget
Som 29-årig har jeg det stramt nok med at fylde 30. Derfor troede jeg heller ikke, at jeg var målgruppen for Tresårig tristesse af Tina Theilgaard. Der tog jeg fejl, og jeg er ret sikker på, at alle, som har en mor, mormor, moster, tante eller søster, kan lære af denne bog, som skildrer livet efter de 60 år ’mormorhudløst’ ærligt og ualmindeligt morsomt på samme tid. Og jeg troede, det var slemt at være teenager … Min varmeste anbefaling!
Lakserytteren, 29 år
Youtuber, forfatter og iværksætter
Tina Theilgaard væver et meget personligt tæppe om alderen på godt og ondt og giver også plads til de mørke felter, man end ikke vender med sine veninder. Vi vil gerne fortsat være stærke og modige kvinder, når vi har rundet de 60. Kunne blive vrede, glade, grine og elske som altid. Vi vil ikke ynkes, vi vil ikke klynke, men indimellem er der øjeblikke af sort mørke, hvor man bare er trist uden at kunne definere årsagen nærmere. Det skildrer Tina på fornem vis.
Abelone Glahn, 65 år
Forfatter og selvstændig erhvervsdrivende
Kære Tina, Jeg har haft en fed rejse med Tresårig tritesse, som jeg læste på 4 dage efter arbejdstid. Den rammer så godt, og har masser af gode bemærkninger, som jeg gerne vil huske til relevante anledninger – men det kan jeg nok ikke. Dejligt at vide, man er normal og passer i kasse med andre modne kvinder. Jeg vil sende bogen på omgang hos mine veninder med anbefaling om at læse den. Tak for oplevelsen.
Margit Jensen Kolding
Læser
Tina Theilgaard 64 år (født 1956)
Mor til tre, mormor til tre og bonusmor til en del. Tina er selvstændig konsulent og har været det næsten hele livet på nær tre år, hvor hun var ansat som training advisor i et stort revisions- og konsulenthus. Tina er uddannet ED i spansk, har en master i NLP og er ud over mange coachinguddannelser uddannet stemmeterapeut. Hun brænder for undervisning og udvikling. Var i 2008 med til at stifte La Oficina, et innovativt kontorfællesskab og konferencecenter i Klasselotteriets gamle trækningssal på Frederiksberg. Med Tresårig Tristesse er Tina gået ind i debatten om ældre menneskers liv for at nuancere billedet af seniorlivet. Hun holder foredrag om emnet og stiller skarpt på det, ingen taler om. At mange seniorer er triste, og at vi er nødt til at nytænke ældres liv, arbejdsforhold, bolig, velvære og virkelyst.